Wednesday, March 07, 2012

Gerhard Richter Painting ve Documenta 13




Yasadigim yerde, yaklasik bir ay kadar once, Gerhard Richter'in 80. yasgunu serefine, Corinna Belz tarafindan cekilmis 'Gerhard Richter Painting' belgeseli yayinlandi ve tartisildi. Gosteriye ilgi dusundugumden cok daha fazlaydi. 'Pazar gunu, bu sogukta, kim evinden cikip belgesel izlemeye gider ki?' diye kendi kendime bilgic yorumlar yaparken, eger biraz daha gec kalsaydim, iceri giremeyecektim. Belgesel, 2009 yilinda, Gerhard Richter'in Koln'deki atolyesinde, elinde kocaman kutuklerle 910-1 ve 910-2 uzerinde calismasini anlatiyor. Tabi ki farkli ulkelerdeki sergilere hazirlanmasi, asistanlari ve cevresindeki insanlarla (galeri direktorleri, esi vs.) olan iliskilerine de kisacik bile olsa deginilmis.

Gerhard Richter'in icine kapanik biri oldugu belgeselden rahatlikla anlasiliyor. Durum boyle olunca, belgesel de cok akici degil.

Belgeselin durgunlugu ve agirlikli olarak soyut iki eserine deginilmis olmasi bende biraz hayal kirikligi yaratmis olsada, soz konusu Almanya'nin hatta dunyanin yasayan en buyuk ressamlarindan biri olunca, sonuna kadar oturulup izlenmeyi hakediyor.

Buarada Gerhard Richter demisken, bu yazin Documenta 13 yazi oldugunu da size hatirlatmak isterim. Documenta 1955'ten beri, 5 yilda bir Kassel'de duzenlenen Dünya Sanat Fuari. Bu sene ki tarihleri ise 9 Haziran ve 16 Eylul olarak belirlenmis. Katilimci listesinde Richter'in adini goremesemde sanki bir yazida Documenta 13 icin hazirlaniyor oldugunu okumustum (Bundan tam emin degilim).

5 senede bir duzenlenen, boyle bir organizasyonun neden hala daha adam akilli bir programi yok anlamakta zorlaniyorum. Sanirim heyecani yuksek tutmak istiyorlar.


No comments: