Monday, August 06, 2012

Mutfak Haul

Millet, kozmetik-kiyafet haul'u yapar, benim yaptigim haula bakar misiniz? :)) Hafta sonu, domestik modumu aktif hale getirip mutfak icin muhtesem seyler aldim. Anneme aldiklarimi tek tek anlatirken, 'Aaa cok iyi yapmissin, zaten tahminimce tek eksigin onlardi...' yorumu yapti. Ailecek bu yoruma epey bir gulduk. 'Bazen kucuk detaylar buyuk farklar yaratabilir..' dedim.

1- Paella Pan
Paella yapmayi da, yemeyi de cok severim. Ama ne zaman yapsam hep yuksek tencerede yapiyordum. Artik paella icin ozel bir tavam var. Cok mutluyum!! Onumuzdeki gunlerde deniz urunlu paella tarifim disina cikip farkli tarifler denemek istiyorum. Bu tencerenin illaki  bu hafta alinmasinin sebebi, bir arkadasimin Dubai tatilinden cok kaliteli bir safran getirmesi. O safrani, paella yapiminda, yeni paella tenceremde kullanicam. Hem safran icin hem de tencere icin cok heyecanliyim. Tencere ayni resimdeki gibi...Yuzeyinde mini mini cikintilari var.





2-Wok
Evdeki wokun tahta kulplarindan biri catlamisti. Hala kullanilabilir vaziyetteydi ancak uygun fiyata bulunca kacirmak istemedim. Almanya'da TJ Maxx magazalarinin mutfak reyonundan kaliteli ve duzgun mallar cikabiliyor. Woku ordan aldim.  (Bu magazalar Amerika'daki TK Maxx magazalarinin Avrupa versiyonu). Benimkisi asagidakinin siyahi, cok matah birsey degil.



3- Ice shot glasses
Vakti zamaninda Stockholm Absolute Ice Bar'da bunlarin icinde kokteyl icmistim. Yakin zamanda da Pinterest'te bunlardan epey bir gordum. Bunlari Almanya'daki Depot Magazasindan aldim. Eve gelir gelmez denedigim ilk sey oldu. Bu dalganin bir hilesi var. Suyun direk kaliplara doldurulup buzluga atilmamasi gerekiyor. Once suyu kaynatiyor (100°C) ardindan 60-70°C ye sogutup ondan sonra kaliplarin icine dokuyorsunuz. Bu bardaklarimizin parlak olmasini sagliyor. (Sanki ben bunu baska bir yerde daha okumustum ama paketin uzerinde gorunce bir kez daha animsadim.)





4- Pizza Mermeri/Tasi
Iste an itibariyle belim sizliyorsa bunun yuzundendir. Cumartesi ilk girdigim Depot Magazasi'nin indirim reyonunda bu tasi gorunce orda birakmak istemedim. Eminim ki gordugum de almayip, gun sonunda eve donerken almak istesem ellerinde kalmayacakti. Tum gun boyunca bu tasi yanimda gezdirmekten az kalsin fitik olucaktim. Artik evde pizzayi tel uzerinde degil bu tas uzerinde  pisirecegim. Baslikta mermer dedigime bakmayin, aslinda seramik gibi birsey. Ince fakat agir bir materyalden uretilmis. Pizzaya tas firin etkisi verecegini soyluyor. Uzerinde ekmek de pisirilebilirmis. Bizimkiler bundan Turkiye'de de gormus ama nerde gormusler hatirlamiyorlarmis. Benimkisi resimdekinin dikdortgeni ve ayni resimdeki gibi servis kolayligi saglayan bir cercevesi var. Bunu kullanmadan once aklima takilan bir takim sorular var, internetten once onlarin cevabini bulmaliyim.





5- Arayipta bulamadiklarim

Alti duz olmayip ve ayni asagidaki gibi kavisli olan metal karistirma kabi ariyordum ve bulamiyordum. Bu sabah ofisteki arkadasim, kendisininkinin WMF'den oldugunu soyleyince internet sitesinden baktik ve  sahiden de orda bulduk. Ancak ben kafamda capini ve boyutunu hayal edemedigim icin bu karistirma kabinin pesine onumuzdeki gunlerde dusecegim ve internetten ismarlamayacagim.



Tum bunlar disinda yasadigim yerde Asya Market yok. Hazir buyuk sehirde Asya Market bulmusken curry paste stogu yapayim dedim. Hint mutfagi favorimdir. Sag ust kosedeki karisimlarla gercek Hint yemegi tadini karsilayip karsilamadigimiz tartisilir ancak soyle bir durum var; Avrupa'da yasayan Hintliler bu karisimlardan sik sik kulllaniyor. Sanirim tadi gercege yakin olmasa kullanmazlar. Alt taraftaki Golden Curry'ler farkli aci iceriklere sahip Japon Curry'leri. Daha az baharatli olup, Hint Curry'lerinde oldugu gibi yedikten sonra dusa girme geregi gormuyorsunuz :))) Ortadaki poset mukhwas denilen seker kapli anason, rezene ve susamlarin oldugu bir baharat poseti. Avrupa'lilarin 'Liquorice'i varsa bizimde Mukhwas'imiz var.' demisti Pakistanli bir arkadasim. Agir ve  ozellikle cok baharatli yediginiz ogunlerde avcunuza cay kasigi ile dokup ordan dilinizle bir hamlede yaliyorsunuz. Hem digestive hemde nefes temizleici ozellige sahip. Sol ust taraftaki siseler ise, sirasiyla sarimsakli&acibiberli yag, susam yagi ve hindistan cevizi yagi...





Iki gunde yazmasini bitirdigim upuzun bir yazi oldu :)) Pisbogaz biri oldugumun ve yemek konusunda gunlerce konusabilecegimin kaniti olsun.







7 comments:

Anonymous said...

Ovvv, bu post beni ihya etti. Güle güle kullan yeni mutfak eşyalarını.

Gulcin said...

annene cok guldum :)
gule gule kullan bir de paella tarifini merakla bekliyorum :)

alis said...

Harika bir alışveriş olmuş, hele pizza taşı her eve lazım bence :) Paella'da iddialı isen tarifini isteriz!

Kız kıza toplandık said...

Cok tesekkurler Müge! Sevdigine cok sevindim.

Gulcin..Ahaha..Annem alem ya :) Ona gore guzel yemek yapmak icin alete gerek yok :)) Bir bakima hakli aslinda..Buyukannelerimizin paella pan'i mi vardi :))

Alis, cok tesekkur ederim. Dun aksam epey bir tarif taradim ve kararimi verdim. Bu sefer tarifte pisirmeye cok alisik olmadigim tavsan etini deneyecegim. Sonuctan ve tariften bir post daha cikacak sanirim :)

Anonymous said...

Vallahi biz de bir tuhaflık var. Kıyafet-makyaj postu olsa bu kadar hoşuma gitmezdi. :)

Hayat Kaydetmeye Değer said...

güle güle kullann , annen çok iyiymiş ya çok güldüüüm :)))

Kız kıza toplandık said...

Tesekkur ederim Sequin :)