Tuesday, August 17, 2010

Moda tarihi

500-700'lu yillarda Bizans doneminden kalma inci kupelerin ve altin tasmanin guzelliklerine bakar misiniz?
Kalkip replikalarini yapsak, sizce gunumuzde de takilmazlar mi?



Peki asagida gordugunuz misir doneminden kalma peruga ne demeli?Ayni suanda gordugumuz rastali saclar gibi mumlanmis...Yine ayni zaman diliminde bulunmus parmak arasi terliklere bakin hele. Arkasinda ayaktan kaymamasi icin destegi bile var. Eski misirli hatunlarda az trendi degilmis hani :))







Tum bu resimlerden yola cikarak kendime tezler veya yayinlar ariyorum. Moda ve trend tarihi ile alakali. Suaralar buna merak sarmis haldeyim. Bundan yuzyil, binyil once insanlarin ne giyip nasil yasadiklari mesela...Ne yiyip ne ictikleri. Cografyalar arasi, karsilastirmali yasam tarihi...Wuuu!!!Boyle soylemesi bile heyecan verici :D





4 comments:

Hilal said...

Merhabalar :)
bloğunuzu tesadüfen buldum çok cici. Üni.de moda tarihi dersi en sevdiklerimden biriydi.
Okudukça vay bee, aa süpermiş diye geçiriyorsnuz içinizden sık sık :)
Mesela topuklu ayakkabının ilk Fransada, kanalizasyon sistemi olmadığı için sokağa atılan dışkılara basmamak adına çıktığını söylemişti hocamız :) bu ve bunun gibi biçok eğlenceli bilgiler var tarihte

Kız kıza toplandık said...

Hilal cok tesekkur ederim bloguma ovgude bulundugun icin.

Moda tarihi cok ilginc gercekten.Ben senin gibi bu isin dersini almadim tabi. Internetten okudugum ve izledigim, muzelerde yakalayabildiklerimle yetiniyorum.

Bize daha fazla kaynak filan onerirsen cok seviniriz. Ne bileyim, belki arsivimizde olmasi gereken bir kitap, ya da yazilmis bir tez. Hersey olabilir:)) Veya o dersten aklinda kalanlarla sende burda bir post hazirlayabilrsin. Blogum herkese acik:)))

Sevgiler!

Hilal said...

Benim de elimde olan bir kitap var size önerebilirim.
'Modaya yön verenler'. Bi dönem vogue dergisinde yazarlık yapmış Linda Watson'a ait. 1900 yılından itibaren 10 yıllık dönemlerle anlatılmış, çok güzel görsellerle desteklenmiş bir kitap. Kitabın diğer kısımlarında ise ilk modacıdan tutunda, a'dan z'ye bütün modacıların hayatları, koleksiyonlarıyla ilgili bilgiler içeriyor.Gerçekten çok hoş.
13.yy'dan 20.yy'a kadarki giyim alışkanlıkları ve moda akımları içinde (bilemiyorum o zamanlar bazı kesimlerce giyim tarihi olarak kabul ediliyor)elimde şu an çok karışık olan eski ders notları mevcut :)) ama fırsatım olursa bunları harmanlayarak bişeyler yazmak ve size göndermek isterim tabiki :)
Sevgiler

Kız kıza toplandık said...

super super super bir haber!insallah zaman bulabilirsin.
kitabin resmini ve adinida sag tarafa ekleyecegim eve dondugumde :))) belki bizim gibi meraklilari vardir :))) sevgiler!