Thursday, August 04, 2011

Bir katalog insana neler düşündürür?




Bu resimdeki bayanın aseksüel duruşu bana resmen bir tokat gibi geldi...

Belki de pekçoğunuza çok çekici gelen şu kadına 5-10 dk kadar baktım. Her sezon hepimizin birşeyler aldığı mağazanın online katalogunda kendisi.

Aklımdan 20.yy katliamları, 21yy.da dünya üzerinde tıkır tıkır işleyen depopulasyon politikaları geçti...Evet belki bu reklamın verdiği mesaj o katliamlar kadar canice değil ancak gene de çok sinsi...Altında yatan maskulen tavır çok manidar!

Aseksüelleştirildiğimize, cinsiyetlerimizin bizden moda-politika vs. bahane edilerek alınmasına sinir oluyorum.

En kırmızı rujumu sürücem yarın...En fingirdek, dişi halimi takınıcam! Bu sinsi, kadını üretmekten uzaklaştırıp üzerine daha farklı roller yükleyen maskülen modadan da nefret ediyorum!!! Hah bu da böyle biline!

Akımlara kapılırken biraz aklımızı kullanalım lütfen! Ne, neden, niçin, kim tarafından insanlara empoze ediliyor biraz saksıları çalıştıralım!




10 comments:

Barbygirl_here said...

Simdi nedense bu moda,giyimde erkek-kadin birlesimi giysiler :S
Bana da tuhaf geliyor,hele de bu tip modeller.
Ama moda olan sey neyse ona uygun yapiliyor hersey...Tuketim toplumu,ne dersin ki...

Kız kıza toplandık said...

nedense si yok ferah fezacım... amac belli. dünya nüfüsunu baskılamak. kadını maskülenleştirmekte bu projenin buyuk bir parcası :)

gelecek kusaklar artık cinsiyetsiz olacaklar. bu empoze ediliyor maalesef.

(gerçek aseksüellere laf etmiyorum tabi ki.herkese saygım sonsuz...sinir olduğum bunun özendirilmesi)

bloguma geldigin icin ve saglına kavustugun için sevindim :))

Kız kıza toplandık said...

*Sağlığına olacaktı :)

Ezginin Günlüğü said...

Aynı şeyleri bende düşündüm görünce.İğrenç ve iğrenç ötesi yani direk kapattım...

ocugul said...

Merhaba, blogunuza ve bu post'a rastlayınca yorum yapmak istedim.
Sizce sahiden kadın figürünün o "fingirdek", kırmızı rujlu, yüksek topuklu hali içimizden geldiği için mi öyle? Yoksa vakti zamanında (özellikle 50lerde hız kazanan) oluşturulmuş kadın imajının bize dayattıkları mı? Demek istediğim, kadının doğal hali sizin bahsettiğiniz hal değil ki. Sizden bekleneni yaptığınız için şu anda bu katalog size tuhaf geliyor. Kısa saçlı, rujsuz diye. Oysa kadın böyle olmak zorunda değil.

NzN said...

ben de deli oluyorum bu akımlara.
sadece kadını maskülenleştirene değil erkeği feminenleştirene de gıcığım ben!!!
erkeklere etek giydirmedikleri kaldı kiii yakında onu da irish modası diye dünyaya yayarlar, onun ardından da uzun elbiseli erkekler gelir.....
ohh iyi ki de elbisem giymişim bugün vee iyi ki dün o kırmızı elbiseyi almışım :)

Kız kıza toplandık said...

Ezginin günlüğü: yok doğrusunu söylemek gerekirse ben tiksinmedim. sadece beni üzdü ve sinirlendirdi. ama elimden birşey gelir mi? hayır gelmez.

Nzn: gecenlerde gördüm marc jacops etek giymeyi çok seviyor mesela:) beni ilgilendirmiyor. isteyen çıplak gezsin ancak çok rahatsız olduğum konu bunun reklamının yapılıp cazibeli gibi gösteriliyor olması. Daha çok insanın aklına sokulması. Kitlelerin öyle giyinmesinin sağlanması.

Kız kıza toplandık said...

ocugul, ne güzel ne iyi etmişsin. daha sık bekleriz :)

evet cok guzel nokta! dogrusunu söylemek gerekirse fingirdek ve kırmızı ruj olmayı savunarak yanlıs anlasılacagımı tahmin etmistim. tabiki kadın sadece bu degil! (yada kadında sadece olması gereken bu degil) bu noktada sizle hemfikrim.

anlatmak istediğim o cansız ruhsuz kadın ya da erkek olduğu belli olmayan mankenin aksine canlı,renkli ve kıpırdak olacağımı belirttim.

Kitlelere kadının maskulenlestirilmesini erkegin femininleştirilmesini cool gibi gösteren mantığı sevmiyorum.

buarada kırmızı ruj veya kadının süslenmesi sadece 50lerde ortaya cıkan birseyde degil mısırlıların dudaklarını boyadıkları biliniyor mesela...

alis said...

Kıyafetleri beğenmedim, Zara'nın ceketlerinin garip geniş kalıpları düşünülecek olursa beğensem de giyemezmişim. Ama maskülen tarzı severim. Stella Tennant çok aseksüel görünümlü bir model olduğu için "kadın" rolüne uygun giyinince kadın, "erkek" rolüne uygun giyinince hepten erkek gibi oluyor. Sanırım ocugul gibi düşünüyorum ben de. Bize biçilmiş cinsiyet kalıplarına uymaktansa herkes giyimiyle kişiliğini dışa vursun, daha çok hoşuma gider.

Yazını okuyunca aklıma yakın zamanda okuduğum, bebeklerinin cinsiyetini akrabalarından bile gizleyerek büyütme kararı alan şu aile geldi, ilginç:

http://www.parentdish.com/2011/05/26/genderless-baby/

Kız kıza toplandık said...

alis sonuna kadar dedigine katiliyorum!!! "herkes giyimiyle kişiliğini dışa vursun, daha çok hoşuma gider."

evet benimde!

benim burda savunmak istedigim su:

birincisi, burdaki manken maskulen bir tarza sahip degil. bildigin erkek gorunumune sahip ve cinsiyet ayrimi yok.ilk gordugunde kadin mi erkek mi ayirt edemiyorsun.

ikinci olarak evet maskulen tarzin reklami yapilsin, onunda alicisi olsun ama cinsiyetsizligin reklami olamaz! cinsiyetsiz olmak ve bunun topluma empoze edilmesi,ve dogruymus gibi gosterilmesini dogru buluyorum.cinsiyetlerin olmadigi bir toplum bana cok saglikli gelmiyor.

buarada dediklerim yanlis anlasilmasin. aseksuel-biseksuel-hetero ve homoseksuel friendly biriyim. ama karsi oldugum fikir, cinsiyetsizligin bir trend olmasi ve empoze dilmeye calisilmasi. yoksa herkes istedigi, hissettigi gibi giyinsin...bunda bir sorunum yok.

acik miyim yeteri kadar?