Sunday, March 04, 2012

Hayraniyim...

Fabrikalarda seri uretimin nasil yapildigini gosteren belgeselleri hep zevkle izlemisimdir. Hatta sirketimin üretim katindaki ziyaretlerine de hep büyük bir heyecanla katilirim. Üretilen urunlerin, kizaklarin uzerinden milimetrik araliklarla, muthis bir duzen icinde kaymasi, ardindan baska bir bandin üzerinden, farkli bir prosese tabi tutulmasi, bir kisminin paketlenmesi, sakat urunlerin ayiklanmasi gibi basamaklari saatlerce gozumu kirpmadan izleyebilirim. Birde asagidaki gibi gündelik hayatta kullandigimiz esyalarin, gidalarin üretim sürecini izlemek var ki ben onu da ayri bir zevkli buluyorum.



Bana babaannemin tencerelerini hatirlattigindan midir bilinmez, turuncu her türlü Le Creuset'nin
(döküm veya porselen) yeryuzundeki en büyük hayrani oldugumu söyleyebilirim. Kücük boyutlulari gene neyse ancak büyükleri fitik yapacak olcude agir. Cok sicak oldugunu tahmin ettigim o ortamda, onlari kaldirip, ordan oraya atip tutan ustalarini cidden takdir ettim.Tencerelerin döne döne boyanmasi isleminiyse ayri bir sevdim.



Yumurta fabrikalarindaki uretime de bayilirim. Bundan yillar once konuyla alakali olarak daha detayli ve uzun bir belgesel izledigimi hatirliyorum. O belgeselde yumurtalarin isikla kontrolu filan yapiliyordu. Bu videoda 0:37'de yumurtalarin havaya kaldirilmasina ve 0:54 de ki kirik yumurtalarin ilerlemesine bayildim. Yalniz cig yumurta kokusundan nefret eden biri olarak, bu üretimi sadece youtube ve televizyondan izlerken zevkli buldugumu belirtmek isterim.


2 comments:

Anonymous said...

Böyle şeyleri izlemeye ben de bayılıyorum, iyi ki koymuşsun bunları. Neden televizyonda böyle bir program yok diye hayıflanırım hep, her hafta birkaç şeyin nasıl yapıldığını izlesek ne kadar keyifli olurdu.

Kız kıza toplandık said...

iste bu yuzden youtube'u seviyorum. istedigim hersey orda :)

http://www.youtube.com/watch?v=bvtdkGFGsZE&feature=related

ve

http://www.youtube.com/watch?v=WB3st6SQnsk&feature=related de favorilerim arasinda...

bu iki fabrika ne guzel kokuyordur kimbilir :))